Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Kayseri Veteriner Hekimleri Odası

Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
DENETİM
VETERİNER KLİNİK DENETİMİNDE İZLENECEK YOLLAR:
   1- KLİNİĞİN FİZİKİ DURUMU;
a) Klinikler 3 bölümden oluşmalı. Veteriner hekim odası, Muayene odası ve Depo b) Yangın tüpü var mı? ( Son kullanım tarihi kontrol edilmeli)
c) İlaç bulundurulan dolabın en az birinde Kilit var mı? (anastezik ilaçlar için dolabın bir gözünün en az bir tanesinin kilitli olması gerekiyor.)
d)Muayene masası mevcut mu? ( Muayene masasının paslanmaz malzemeden yapılmış krom v.s olması gerekiyor.)
e) İl Müdürlüğümüz tarafından verilen belgeler, kliniğin görünür bir yerinde asılı mı? ( Muayenehane ruhsatı, Tıbbi ürün temin izin belgesi, Çalışma izin belgesi v.s duvar gibi görünür bir yerde asılı olmalı)
f) Kliniğin genel durumu ( Kliniğin genel tertibi , düzeni ve temizliğine dikkat etmeleri yönünde uyarılmalı)
   2-İLAÇ DENETİMLERİ;
a)Son kullanım tarihi geçmiş ilaç var mı ? ( Şayet varsa tutanak altına alınacak ve ilaçlar İlçe müdürlüğünde muhafaza edilecek).
b) Stok kontrolü ( ilaçların stok kontrolü yapılmalı. İTS (ilaç takip sistemi) ekranında kaç adet ilaç varsa aynı sayıda o ilacın rafta da olması gerekiyor)
c) Isı ve nem kayıtları tutuluyor mu? ( her klinikte 2 adet data loger ( dijital ısı-nem ölçer cihazı) cihazının olması gerekiyor. Bu cihazların biri buzdolabının iç ısısını ölçmek üzere buzdolabı içinde, diğeri ise ilaçların bulunduğu dolapta olmalı. Bu kayıtların bilgisayara aktarılarak, denetime gelindiğinde günlük ısı nem kayıtları ibraz edilmeli. Eğer ısı nem ölçer cihazları dijital değilse o zaman elle kayıtları tutulmalıdır. sabah ve akşam olmak üzere en az 2 defa ısı-nem kayıtları yazılmalıdır.
d) Isı-nem ölçer cihazlarının kalibrasyonu yapılıyor mu? (yılda bir defa cihazların kalibrasyonu yapılmalı ve yapıldığına dair belgeyi denetçilere vermek zorundalar.)
    3- EVRAK DENETİMLERİ;
a) Ek-6 ( Veteriner biyolojik ürün kayıt defteri), Ek -6 formuna depodan almış oldukları aşıları tek tek işlemelidirler.
b)Klinik muayene, tedavi ve aşılama defteri ( Yapılan muayeneler, aşılamalar bu deftere işlenerek her 3 ayda bir İlçe müdürlüğüne ibrazının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli)
c)Narkotik ve psikotropik ilaç defteri ( defterin her sayfası iki bölümden ibaret. sayfanın üst kısmında alınan narkotik ilaçların kaydı yapılmalı, alt bölümünde ise, kullanılan narkotiklerin çıkışı yazılmalıdır. Bu kayıtların yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.)
d) Hayvan muayene kayıt defteri ( Mart 2018 itibarıyla e-reçete ve İTS sistemine geçilmesi dolaysıyla sistem üzerinden defter kontrolü yapılmalıdır. sadece ocak ve şubat aylarına ait muayene kayıtları yapraklı deftere işlenmiş olacak ve buradan kayıtları kontrol edilecektir.)
e) Denetim defteri ( yapılan eksikliler ve varsa uyarılar yazılarak imza altına alınmalıdır. bir sonraki denetimde bu eksikliklerin giderilip giderilmediği kontrol edilecektir.)
f) Aşılama ve serumlama makbuzu ( Büyükbaş için ayrı, pet hayvan aşıları için ise ayrı aşılama ve serumlama makbuzu mevcuttur. Yani Kedi köpek gibi pet hayvanlarına uygulanan aşılar, Büyükbaş hayvan aşılamalarında kaydedilen aşılama ve serumlama makbuzuna yazılmamalıdır. Yapılan aşılamalar sonucunda yazılan makbuzlar her ay İlçe müdürlüğüne bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır.)
   4- E-REÇETE VE İTS (İLAÇ TAKİP SİSTEMİ) DENETİMİ; Denetlenecek veteriner hekimin sistemini açması istenecek. Denetleme tarihine kadar, ne kadar reçete yazdığı e-reçete sisteminden kontrol edilecek. Şayet yetersiz ise uyarılmalı ve süre verilerek eksikliklerini tamamlamaları istenecektir. Reçete yazıldıktan sonra sistem üzerinde mutlaka kapatılması gerektiği konusunda uyarılmalı. Reçete kapatılmadığı takdirde o ilaçların stok düşümü gerçekleşmemekte ve 10 gün içinde kapatılmadığı takdirde o reçete sistem tarafından iptal olmaktadır. Bu konuda uyarılar yapılmalı. İTS 'den stok hareketleri ve stok mevcutları kontrol edilmelidir. İTS'deki stoğu ile raftaki mevcut stoğu karşılaştırılmalıdır. eğer sayıda uyuşmazlık varsa kullandığı ilacın reçetesini düzenleyip, reçeteyi kapatması ve İTS stoğunu dengelemesi konusunda uyarılmalıdır. İTS kontrolünde son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kontrolü sağlanmalı, tespiti halinde ürünlere tutanakla el konulmalıdır. Daha sonra son kullanım tarihi geçmiş bu ilaçlar tutanakla beraber, imha edilmek üzere İl Müdürlüğümüz tarafından istenecektir. Düşme yada başka sebeplerle kırılan yada zayi olan ilaçlar varsa , Veteriner hekim tarafından fotoğraflanarak tutanağa bağlanmalı ve İlçe yada İl Müdürlüğüne bildirimi yapılarak tarafımızdan bu ilaçlar stoktan düşülecektir.
  
2366 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret97580
Hava Durumu